Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ένας από τους Σουηδούς πελάτες μας, ο Torgny Johnsson, επισκέφθηκε τη φυτεία μας στο Nyongoro. Από το 2015, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει προειδοποίηση κατά των ταξιδιών στην περιοχή αυτή στην Κένυα, λόγω της κατάστασης ασφάλειας με την Al-Shabab που λειτουργεί στις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ Κένυας και Σομαλίας. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του και να δείτε τις φωτογραφίες του.

Το Nyongoro είναι μια περιοχή στη βορειοανατολική Κένυα, όπου ξεκινήσαμε να φυτεύουμε δέντρα ήδη από το 2012. Στη συνέχεια υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με την Wity-Nyongoro Ranching Society για τη μίσθωση 21.500 εκταρίων γης για μια φυτεία δέντρων Mukau.

Ο Torgny είναι ένας από τους Σουηδούς πελάτες μας, που περνά πολύ χρόνο στην Αφρική. Έχει ταξιδέψει σε μεγάλα τμήματα της δυτικής και ανατολικής Αφρικής, τόσο με τη μοτοσικλέτα του όσο και ως ξεναγός για ταξιδιωτικές εταιρείες.

Την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2018, πήγε με τη μοτοσικλέτα από το Μαλίντι, στην ακτή, έως τη φυτεία. Παρακάτω είναι η ιστορία του που δημοσίευσε στο Facebook . Αναδημοσιεύεται με την με την άδειά του.

Το ταξίδι μου στη βόρεια Κένυα, όπου το Υπουργείο Εξωτερικών σας συμβουλεύει να μην πάτε!

Πολλοί από εσάς γνωρίζετε ότι είμαι παθιασμένος με το Better Globe. Είναι μια δασοκομική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κένυα, στην Ουγκάντα και τώρα και στην Τανζανία. Με μια φανταστική χρηματική απόδοση που φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή!

Δεδομένου ότι έχω επενδύσει μεγάλα ποσά για αρκετά χρόνια και δουλεύω ως πρεσβευτής (πωλητής) για αυτούς, σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις τους. Το Better Globe διοργανώνει ετησίως ταξίδια για τους πελάτες, αλλά ήθελα να κάνω το δικό μου ταξίδι.

Έτσι, μετά από αρκετές εβδομάδες αλληλογραφίας, ορίσαμε μια ημερομηνία. Είμαι συνηθισμένος να ταξιδεύω με μια μικρή μοτοσικλέτα σε όλη την Αφρική, αλλά αναγκάστηκα να νοικιάσω μία, επειδή είχα πουλήσει την παλιά μηχανή μου. Πλήρωσα έναν άντρα 8€, δηλαδή το διπλάσιο από αυτό που πληρώνει ένας Αφρικανός. Έτσι λειτουργεί ο ρατσισμός. Εάν είστε λευκοί τότε θα πρέπει να πληρώσετε παραπάνω. Καταντά κουραστικό.

The rented motorcycle that took me to Nyongoro. Photo: Torgny Johnsson.
Η νοικιασμένη μηχανή που με πήγε στο Nyongoro. Φωτογραφία: Torgny Johnsson.

Άρχισα το ταξίδι μου στις 08.30 από το Watamu και έπρεπε να αλλάξω την μπαταρία και τον οπίσθιο φωτισμό πριν το ταξίδι. Γλίστρησα αργά στο τοπίο που πηγαίνει βόρεια. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνιστά αυτό το τμήμα της χώρας. Η παρουσία της Al-Shabab είναι πολύ έκδηλη. Και την περασμένη εβδομάδα απήγαγαν έναν 23χρονο Ιταλό, εθελοντή σε ορφανοτροφείο, μόλις 35χλμ από το μπαρ που πηγαίνω. Μπορεί να αισθάνεται κανείς ανασφαλής όταν ταξιδεύει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τι διάολο, το είχα ήδη αποφασίσει!

Malindi to Nyongoro according to the phone's GPS. Photo: Torgny Johnsson
Από Malindi σε Nyongoro σύμφωνα με τον πλοηγό του κινητού. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Έτσι και έφυγα! Καλός καιρός και ο ήλιος λάμπει. Μετά το Malindi έρχεται ο πρώτος αστυνομικός έλεγχος. Έδειξαν ανήσυχοι όταν τους είπα πού πηγαίνω. Ωστόσο, με άφησαν να φύγω και δεν μου ζήτησαν να τους λαδώσω. Θα είχα αρνηθεί ούτως ή άλλως. Συνήθως τους απειλώ με το “Κλείστε με μέσα τότε, δεν με νοιάζει!”. Στη συνέχεια, χαλαρώνουν, επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν την ηρεμία τους και να με οδηγήσουν στο τμήμα. Αν το έκαναν, θα έχαναν τα χρήματα που θα μπορούσαν να πάρουν από δωροδοκίες εάν είχαν μείνει στο οδόφραγμα.

Πηγαίνω με 60-70km /h και απολαμβάνω τη ζωή. Το τοπίο γίνεται ολοένα και πιο αραιοκατοικημένο. Μπορεί κανείς να οδηγεί μισή ώρα χωρίς να συναντήσει αυτοκίνητο ή να δει κάποιο σπίτι. Οι περιοχές γίνονται όλο και φτωχότερες. Περισσότεροι μουσουλμάνοι στα βόρεια. Στη συνέχεια έρχεται ο επόμενος αστυνομικός έλεγχος. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία κάποια σύγχυση λέγοντας ότι πρόκειται για επαγγελματικό ταξίδι. “Λοιπόν, πού είναι η άδεια εργασίας σας;”, “Και τι σχεδιάζετε να κάνετε στο Nyongoro; Δεν είναι σωστό να πηγαίνεις μόνος στον αυτοκινητόδρομο.”, “Μην νομίζεις ότι είσαι ασφαλής εδώ!”. Τους τονίζω ότι έχω μια συνάντηση!

Στο τέλος τα παρατάνε και συνεχίζω προς το χωριό Maleli, όπου η al-Shabab αποκεφάλισε τέσσερις άνθρωποι στις 18η Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Στη διασταύρωση Garissa και Lamu, επιλέγω τον δρόμο προς Lamu. Το Πανεπιστήμιο της Garissa δέχθηκε επίθεση το 2015, από την Al-Shabaab, η οποία σκότωσε 148 χριστιανούς και τραυματίστηκαν άλλοι 79.

Ένα τρομερό γεγονός που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τον παγκόσμιο Τύπο, επειδή η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι γέμισε ολόκληρο το χώρο των μέσων ενημέρωσης. Οι κάτοικοι της Κένυας ένιωσαν ότι ο κόσμος δεν τους νοιάζεται, σαν να έχουν κατώτερη αξία οι ζωές τους. Τους καταλαβαίνω.

Εκεί εμφανίστηκε ο μεγαλύτερος έλεγχος. Οι αστυνομικοί ήταν οπλισμένοι σαν αστακοί. Με κοίταξαν με περιέργεια όταν δήλωσα πεισματικά ότι ήθελα να συνεχίσω το ταξίδι μου και με τα προειδοποιητικά τους λόγια να ηχούν, έβαλα μπροστά τη μηχανή και συνέχισα. Κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου κομματιού βλέπω πολλούς μπαμπουίνους, όμορφα πουλιά και άλλα ζώα.

Wallace had to pick Torgny up a bit outside the plantations. Photo: Torgny Johnsson
O Wallace έπρεπε να περιμένει τον Torgny λίγο έξω από τις φυτείες. Φωτογραφία:: Torgny Johnsson

Και εγώ που νόμιζα ότι το Nyongoro ήταν κοινότητα, αλλά όταν ανακάλυψα ότι είχα κάνει λάθος ήταν ήδη πολύ αργά. Δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Απλά ένας σταυρός. Αφού μίλησα με έναν εργαζόμενο στο δρόμο πιο κάτω, συνειδητοποίησα ότι είχα πάει πολύ μακριά. Απλά έπρεπε να γυρίσω. Κάλεσα την επαφή μου που ήρθε και με πήρε.

Η φυτεία στο Nyongoro

Ο Wallace είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Έχει διαχειριστής της φυτείας από το 2016. Το Better Globe εγκαταστάθηκε εδώ το 2012. Λειτουργούν φυτείες από το 2006 σε πολλά μέρη στην Κένυα και στην Ουγκάντα. Μέχρι σήμερα έχουν φυτέσει περίπου 2,2 εκατομμύρια δέντρα.

View from the plantation school with lake Moa in the background. Photo: Torgny Johnsson
Άποψη από το σχολείο φυτειών με τη λίμνη Moa στο βάθος. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Φτάνουμε στο χώρο που βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία, κοντά σε μία λίμνη που ονομάζεται Moa και είναι μέρος ενός ποταμού. Χαιρετάμε τους άλλους διαχειριστές, τον Herman και τον Juma. Υπογράφω το βιβλίο επισκεπτών και είμαι ο πρώτος πελάτης που επισκέπτεται τις φυτείες από το 2012, επειδή η κατάσταση ασφάλειας έχει αλλάξει.

Wallace, Herman and Juma, supervisors at the Nyongoro plantations. Photo: Torgny Johnsson
Ο Wallace, ο Herman και ο Juma, επικεφαλείς στις φυτείες του Nyongoro. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Με υπερηφάνεια μου λένε ότι είναι 52 μόνιμοι υπάλληλοι με 92 επιπλέον που προσλαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες. Έχουν συνήθως μεταξύ 70-100 εργαζομένων σε σταθερή βάση. Ο μέγιστος αριθμός προσωπικού που εργάζεται εδώ ταυτόχρονα είναι 144 Κενυάτες.

Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο φυτώριο όπου προετοιμάζονται όλοι οι σπόροι. Οι σπόροι είναι μεγάλοι σαν γλυκά αμύγδαλα και προετοιμάζονται αφαιρώντας την άκρη, κάνοντας μια τομή με μια λεπίδα κατά μήκος της μιας πλευράς. Έπειτα τους μουλιάζουν για μία ημέρα και στη συνέχεια φυτεύονται σε υγρή άμμο.

Workers at the plantation school busy filling up the rows with seeds. Photo: Torgny Johnsson
Οι εργαζόμενοι στο σχολείο φυτειών είναι απασχολημένοι γεμίζοντας τις σειρές με σπόρους. φωτογραφία: Torgny Johnsson.

Στις μακριές σειρές, φυτεύονται 20 σπόροι σε 280 σειρές, 5600 φυτά συνολικά. Αυτά αναπτύσσονται εκεί για περίπου 7-10 ημέρες. Στη συνέχεια πάνε στο βήμα 2. Οι μικροί βλαστοί φυτεύονται σε μικρά δοχεία φτιαγμένα από φυτικές ίνες με ειδικό χώμα. Τους αφήνουν εκεί για 2 εβδομάδες. Όλα καλύπτονται από πλαστικό για τον έλεγχο της θερμότητας και της υγρασίας.

Στο βήμα 3 όλα τα πλαστικά αφαιρούνται και τα φυτά παίρνουν χρόνο για να συνηθίσουν στο περιβάλλον. Βήμα 4, είναι έτοιμα για άμεσο ηλιακό φως. Ποτίζονται και προστατεύονται, σε περίπτωση που ο ήλιο ή η βροχή είναι πολύ δυνατά. Δεν έχουν ακόμη σταθερότητα και είναι ευαίσθητα στις μηχανικές επιρροές. Παραμένουν εδώ για άλλες δύο εβδομάδες πριν έρθει η ώρα για το επόμενο και τελευταίο βήμα.

Seedlings placed in direct sunlight to get used to the sun. Photo: Torgny Johnsson
Τα δενδρύλλια εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως για να συνηθίσουν τον ήλιο. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Το βήμα 5 είναι άμεση έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Έπειτα έρχεται η ώρα να μετακινηθούν προς τα έξω και να αρχίσουν να αναπτύσσονται πραγματικά. Η χωρητικότητα είναι 30.000 φυτά ανά μήνα. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι περίοδοι του έτους ιδανικές για την προετοιμασία των φυτών, έτσι η γραμμή παραγωγής χωρίζεται σε διαφορετικά στάδια.

Just a the beginning of the plantations. Photo: Torgny Johnsson
Στην αρχή των φυτειών. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Αυτή τη στιγμή έχουν 93.000 δέντρα σε “απόθεμα” και έχουν φυτευτεί συνολικά 412.000 δέντρα σε 490 εκτάρια γης. Κάθε χρόνο μετρούν τα δέντρα με το χέρι και μετά βάζουν μια χρωματική σήμανση στο δέντρο, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για τη μέτρηση του ύψους/ανάπτυξης. Το επόμενο έτος θα προστεθούν 390 εκτάρια.

Η βιοποικιλότητα έχει αυξηθεί

Περνάμε το δρόμο σε τρεις μοτοσικλέτες. Εκεί ξεκινούν οι φυτείες. Υπάρχουν παντού δέντρα. Μεγάλα και μικρά. Τα ζώα εδώ είναι περισσότερα από όσα ήταν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί εδώ. Πρόσφατα αγόρασαν δύο νέα τρακτέρ και κόβουν το γρασίδι ανάμεσα στις σειρές δέντρων για να διευκολύνουν την ανάπτυξη.

They cut the grass with the help of tractors to facilitate growth. Photo: Torgny Johnsson
Κόβουν το γρασίδι με τη βοήθεια τρακτέρ για να διευκολύνουν την ανάπτυξη. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Πριν, όλη η δουλειά γινόταν με το χέρι. Συνεχίζουμε προς μια μεγάλη τεχνητή λίμνη που έχουν σκάψει. Από εδώ και από τις δεξαμενές αντλούν το νερό της φυτείας.

Συνεχίζουμε και μπαίνουμε σε ένα “παλιό δάσος”. Διατηρούν αρκετές περιοχές ανέγγιχτες για χάρη της άγριας ζωής, με την ελπίδα ότι όλες οι ποικιλίες θα ευδοκιμήσουν και θα αναπτυχθούν.

Βρίσκουμε μια σκιά και βρίσκω ευκαιρία να τους ερωτήσεις σχετικά με το πως είναι να δουλεύουν για το Better Globe! Είναι πολύ ικανοποιημένοι. Ο μισθός πληρώνεται έγκαιρα, έχουν υγειονομική περίθαλψη και ασφάλιση. Ο ιδρυτής του Better Globe, ο Rino Solberg, είχε έρθει για επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα. Τέσσερις φορές το χρόνο, η διοίκηση και όλοι οι διαχειριστές τοποθεσιών στο Ναϊρόμπι συγκεντρώνονται για μιλήσουν και να μοιραστούν τα οράματα της εταιρείας.

Trees planted in 2012, 2013 and 2014. Photo: Torgny Johnsson
Δέντρα που φυτεύτηκαν το 2012, 2013 και 2014. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Κλείνοντας την επίσκεψή μας, είδαμε μερικά από τα δέντρα που φυτεύτηκαν το 2013 και το 2014. Κόβουν με το χέρι τα κλαδιά που προεξέχουν από τον κορμό, έτσι ώστε να μεγαλώνουν και να παρέχουν καλύτερη ξυλεία. Όταν φτάνουν σε ύψος τεσσάρων μέτρων, σταματούν να τα κλαδεύουν και η κορυφή του δέντρου ανεβαίνει ψηλά, σε μια ευθεία γραμμή, που συνεχίζει να αυξάνεται σε μήκος και πλάτος.

Μπαίνοντας στο δάσος (πραγματικά ένα αληθινό δάσος) που φυτεύτηκε το 2012, μένω έκπληκτος. Εδώ, κάτω από τα κλαδιά, είναι σαν μια άλλη κλιματική ζώνη. Πιο δροσερό, πιο υγιές και πιο υγρό. Εντελώς διαφορετικό από τη ξηρή ημιέρημο που έβλεπα κατά μήκος του δρόμου προς το
Nyangoro. Μετρούν την ποσότητα του νερού στο έδαφος και είναι σαφές ότι οι φυτεύσεις συμβάλλουν στη δέσμευση του νερού, το οποίο εμποδίζει την απερήμωση.

Head office and warehouse on the plantation in Nyongoro. Photo: Torgny Johnsson
Έδρα και αποθήκη στην φυτεία στο Nyongoro. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Επιστρέφουμε στον καταυλισμό και κάνω ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια. Λένε ότι πέρυσι,η al-Shabaab πραγματοποίησε επίθεση σε ένα λεωφορείο, δίπλα μας. Τους υποχρέωσαν να βγουν όλοι έξω από το λεωφορείο και στη συνέχεια τους ανάγκασαν να γονατίσουν και να βάλουν τα χέρια στο σβέρκο τους.

Τότε είπαν “πείτε κάτι από το Κοράνι”. Εκείνοι που είπαν μπόρεσαν να ζήσουν. Οι άλλοι εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο λαιμό. Περίπου 30 άτομα εκτελέστηκαν. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι ούτε το Better Globe ούτε οι εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από τις δραστηριότητες της al-Shabaab. Επίσης, δεν έχουν υπάρξει προβλήματα με κλοπές, καταστροφές κλπ. μέσα στις φυτείες.

Cistern for storing water for, among other things, the plantation school. Photo: Torgny Johnsson
Δεξαμενή αποθήκευσης νερού για, μεταξύ άλλων, τη σχολή φυτειών. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Τους ευχαριστώ για το χρόνο τους και μου ζητούν ευγενικά να επιστρέψω. Νομίζω ότι απόλαυσαν τον κοινό μας χρόνο όσο κι εγώ. Έμεινα ευχάριστα έκπληκτος από αυτό που είδα και βίωσα όταν πήγα στο Nyongoro. Τώρα μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο όμορφα και πράσινα θα είναι τα πάντα, σε 10-15 χρόνια, όταν όλα θα έχουν αυξηθεί περαιτέρω και τα δάση θα έχουν εξαπλωθεί. Στη συνέχεια, το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο και η ξυλεία θα κοπεί πριν πωληθεί. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας στην Αφρική, προτού το τελικό προϊόν μεταφερθεί στην Ασία και την Ευρώπη.

Where the planted trees begin. Photo: Torgny Johnsson
Εκεί όπου αρχίζουν τα φυτεμένα δέντρα. Φωτογραφία: Torgny Johnsson

Το ταξίδι μου της επιστροφής είναι αρκετά ήσυχο. Σταματώ στο χωριό Maleli για να φάω και να βάλω βενζίνη. Τώρα είναι περισσότεροι άνθρωποι στους δρόμους και με κοιτάζουν με περιέργεια. Δεν υπάρχουν άλλοι λευκοί άνθρωποι γύρω. Και πάλι, η αστυνομία με ρωτάει για ποιο λόγο οδηγώ μόνος μου. Ίσως είμαι ένας συγκεκαλυμμένος χρηματοδότης της al-Shabaab. Ωστόσο, όλα πάνε καλά και επιστρέφω ξανά πίσω στα πλήθη του Malindi, όπου ζουν δίπλα-δίπλα, αρμονικά, μουσουλμάνοι και χριστιανοί. Υπάρχουν επίσης πολλοί Ιταλοί εδώ. Η Ιταλία εκπροσωπείται υπερβολικά στην περιοχή. Ακόμη και στο Watamu.

Οδηγώ το τελευταίο κομμάτι στο σκοτάδι και σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας μου είπαν να σταματήσω, αλλά νόμιζα ότι το έλεγαν σε κάποιον άλλον. Μου φώναξαν να επιστρέψω, αλλά έκανα ότι δεν μπορούσα να τους ακούσω και συνέχισα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Κοίταξα προσεκτικά τον καθρέφτη για να δω αν θα με κυνηγούσαν, αλλά δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Μόλις επέστρεψα στο Watamu, πήρα μια κρύα μπύρα, έφαγα και επέστρεψα τη μηχανή.

Κοιμήθηκα υπέροχα εκείνο το βράδυ. Ήταν μια υπέροχη μέρα!


Save some of your money in trees and help reduce poverty

We invite you to make a difference in East Africa and contribute to a better world. Your trees will be managed in an ethical, sustainable, and long-term way. Click on the link to our shop and make a socially responsible purchase today. With us, it is profitable to help others.

Απάντηση

Χωρίς σχόλια