ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ

Είναι καλύτερο να μάθεις τους ανθρώπους να ψαρεύουν, παρά να τους δώσεις έτοιμο το ψάρι

Περισσότερο από το 50% των αγροτών στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας όπως αυτό ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ήτοι έχουν εισόδημα κάτω από 2$ ανά ημέρα. Σ ‘αυτές τις περιοχές μπορούμε να κάνουμε μαζί τη μεγαλύτερη διαφορά, και να προσφέρουμε πολύ περισσότερο από τα κλασικά μέσα φιλανθρωπίας και βοήθειας.

Η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται είναι απόλυτα λογική και πολύ σημαντική. Ωστόσο, αξίζει να αναρωτηθούμε για το αληθινό νόημα της βοήθειας, και αν κάποια είδη βοήθειας καταλήγουν να είναι περισσότερο εμπόδια.

Η αγοραστική δύναμη είναι το θεμέλιο του οικονομικού κύκλου

Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συνολικής ιδέας του Better Globe για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της διαφθοράς. Όσοι ζουν σε περιοχές όπου το Better Globe επιλέγει να ιδρύσει επιχειρήσεις, συνήθως δεν έχουν ευκαιρίες για αμειβόμενη εργασία. Όταν αρχίζουν να εργάζονται για το Better Globe, είναι για τους περισσότερους η πρώτη τους δουλειά, γεγονός που τους επιτρέπει να αποκτήσουν αγοραστική δύναμη.

Tree pruning at Kiambere plantation, Kenya 2017
Κλάδεμα δέντρου στη φυτεία Kiambere, Κένυα 2017

Όσοι έχουν μισθό και χρήματα στην τσέπη τους μπορούν να αποκτήσουν πράγματα και να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να αγοράσουν από κάποιον άλλο που χρειάζεται πελάτες, ο οποίος με τη σειρά του αποκτά χρήματα για την οικογένεια του και ούτω καθεξής . Ζούμε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, όπου μερικές φορές ξεχνάμε πώς λειτουργεί. Ο τρόπος ζωής μας είναι δυνατός μόνο επειδή έχουμε αγοραστική δύναμη και τα χρήματα κυκλοφορούν στην κοινωνία.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως σε ημιέρημες περιοχές μακριά από τις πόλεις και τις κοινότητες, δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη ή ροή χρημάτων. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο καθώς −εκείνοι που μπορούν− μετακινούνται σε περιοχές όπου πιστεύουν ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας σπάνια βρίσκονται και έτσι αναπτύσσονται παραγκουπόλεις γύρω από τις μεγάλες πόλεις, αυξάνεται η εγκληματικότητα και μαζί της η διαφθορά και αντιστρόφως.

Η αγοραστική δύναμη είναι ζωτικής σημασίας για τους ενήλικες ώστε είναι σε θέση να αντισταθούν στον πειρασμό να εγκαταλείψουν τους ηλικιωμένους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια τους τα παιδιά, για να μετακομίσουν σε παραγκουπόλεις γύρω από τις μεγάλες πόλεις, αναζητώντας ένα μέσο βιοπορισμού.

The sale of vegetables creating a natural meeting place, Kenya 2017.
Η πώληση λαχανικών δημιουργεί φυσικά έναν τόπο συνάντησης, Κένυα 2017.

Η έλξη της αγοραστικής δύναμης

Όλες οι κοινότητες στον κόσμο σήμερα, από το μικρότερο ψαροχώρι έως τις μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, υπάρχουν επειδή το εμπόριο προσελκύεται από την αγοραστική δύναμη. Τα μικρά χωριά στις περιοχές όπου λειτουργεί το Better Globe φαίνεται ότι μεγαλώνουν σε μέγεθος.

Ορισμένα χωριά διπλασίασαν ή πολλαπλασίασαν τον πληθυσμό τους σε λίγα μόνο χρόνια, απλώς και μόνο επειδή οι άνθρωποι ζουν και μετακινούνται όπου μπορούν να βρεθούν θέσεις εργασίας και δυνητικοί πελάτες. Παρέχουν μια υπηρεσία που τους δίνει ένα εισόδημα, ώστε να μπορούν να ζήσουν, επειδή άλλοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για αυτό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ζούμε πλέον σε χωριά, αλλά σε πόλεις με σχολεία, αστυνομία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες και πολλές άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν χάρη στους εμπόρους που βρίσκονται εκεί και επειδή υπάρχουν εργοδότες που δημιουργούν αγοραστική δύναμη δίνοντας μισθούς στους εργαζόμενους. Για να μπορούν οι οικογένειες να παραμείνουν μαζί στο χωριό όπου γεννιούνται, πρέπει να μπορούν να ζήσουν εκεί.

Kiambere village has grown from 5 to over 100 houses since Better Globe started its business in the area.
Το χωριό Kiambere έχει αυξηθεί από 5 σε περισσότερα από 100 σπίτια από τότε που το Better Globe ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στην περιοχή.

Ένας τρόπος για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες εύρεσης των προς το ζην σε αυτές τις κοινότητες, είναι μέσω των τραπεζών μικροδανείων. Εκεί, όσοι επιλέγουν να γίνουν μέλη, λαμβάνουν μία βασική κατάρτιση στα οικονομικά και στη διατήρηση πόρων ή/και στη δημιουργία μιας επιχείρησης, γνώση που τους επιτρέπει να αποπληρώσουν το μικροδάνειο.

Μετά από αυτό είναι σε θέση να πάρουν ένα μεγαλύτερο δάνειο και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κοινότητα στην οποία εργάζονται. Αυτές οι τράπεζες μικροδανείων ανήκουν και διοικούνται εξ ολοκλήρου από τους ίδιους τους χωρικούς, αλλά χρηματοδοτούνται από τους πελάτες του Better Globe μέσω των πακέτων δωρεών.

Υποδομή

Καθώς τα χωριά γίνονται όλο και μεγαλύτερα και αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των κατοίκων, πυκνώνουν οι συλλογικές ευκαιρίες και τα πολιτικά κίνητρα για την κατασκευή υποδομών, δρόμων, υδρευτικών διαύλων κλπ. Σε αυτό το κομμάτι του κόσμου, σήμερα, υπάρχουν βασικές ανάγκες διαφόρων ειδών  που σχετίζονται με τους δρόμους και την ύδρευση, αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η υποστήριξη της εκπαίδευσης, του πολιτισμού κλπ.

Αυτός ο τρόπος εργασίας, όπου η συμβολή του Better Globe  αποτελεί την κινητήρια δύναμη αυτής της συνεχιζόμενης αλλαγής, τελικά οδηγεί σε βιώσιμες κοινότητες. Δεδομένου ότι βασίζεται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που διεξάγονται από τους ίδιους τους ντόπιους, με δική τους πρωτοβουλία, γίνεται ένα βιώσιμο σύστημα βοήθειας για την αυτοβοήθεια.

Save some of your money in trees and help reduce poverty

We invite you to make a difference in East Africa and contribute to a better world. Your trees will be managed in an ethical, sustainable, and long-term way. Click on the link to our shop and make a socially responsible purchase today. With us, it is profitable to help others.

Jan Bolmeson
Μάλμε, Σουηδία

Για μένα το Better Globe είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να αποταμιεύσω χρήματα με έναν ηθικό, βιώσιμο και μακροπρόθεσμο τρόπο. Τα χρήματα που αποταμιεύω διαμορφώνουν ένα καλύτερο μέρος τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Partners

επικοινωνηστε μαζι μας

Εάν έχετε ερωτήσεις ή αμφιβολίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο support@betterglobe.com

Φυτεύοντας δέντρα μειώνεται η απειλή για το κλίμα

Δεν αποτελεί νέο το ότι τα δέντρα συνεισφέρουν στην μείωση της απειλής για το κλίμα. Ήδη από την αναφορά του IPCC το 2018, δηλώθηκε ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο εκτάρια επιπρόσθετων δασικών εκτάσεων θα απαιτούνταν. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου με δάση, ή μια περιοχή ίση με την έκταση των ΗΠΑ. Όμως σύμφωναΔιαβάστε περισσότερα…