ΜΙΚΡΟΔΑΝΕΙΑ

ΜΙΚΡΟΔΑΝΕΙΑ

Ένας δοκιμασμένος τρόπος να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια

Το όραμα του Better Globe είναι η εξάλειψη της φτώχειας στην Αφρική. Ένα μεγάλο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού είναι αγρότες στην ύπαιθρο. Λειτουργούμε τις φυτείες δέντρων σε αυτές τις περιοχές και μέσω της μικροχρηματοδότησης δημιουργούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές να κερδίσουν τα δικά τους χρήματα, επιτρέποντας τους έτσι να επεκτείνουν τις γεωργικές τους δραστηριότητες και να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Μέχρι στιγμής έχουμε χρηματοδοτήσει μια τράπεζα μικροδανείων στην περιοχή Mboti στην Κένυα και ακόμη μια τράπεζα χρηματοδοτείται και είναι στη φάση έναρξης. Οι τράπεζες διευθύνονται από τον εταίρο μας, K-Rep Fedha Services Co. Ltd. Τα μικροδάνεια για τους φτωχούς είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Τα μικροδάνεια είναι μικρά δάνεια, τα οποία δεν απαιτούν εμπράγματες εγγυήσεις.

Το 2006, ο τραπεζίτης Muhammad Yunus από το Μπαγκλαντές και η τράπεζα του, Grameen, έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης1. Ο Yunus απέδειξε ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη από τα κάτω προς τα πάνω. Το Ίδρυμα Νόμπελ ενίσχυσε περαιτέρω την απόφασή του:

Η διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μεγάλες ομάδες ανθρώπων να βρουν τρόπους για να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Η μικροχρηματοδότηση είναι ένας από αυτούς τους τρόπους.

Η τράπεζα μικροδανείων είναι ένας συνεταιρισμός που ανήκει στους δανειολήπτες, οι οποίοι σήμερα αριθμούν περίπου 4100 οικογένειες. Δεν μας ανήκουν αυτές οι τράπεζες, δεν τις λειτουργούμε και δεν κερδίζουμε χρήματα από αυτές, αντιθέτως τις χρηματοδοτούμε.

Micro borrower who is making an installment payment on her loans. The Bank has a repayment rate of approx. 97%
Μικροπιστωτής πληρώνει δόση των δανείων της. Η Τράπεζα έχει ποσοστό αποληρωμής περίπου της τάξης του 97%

Ένας νέος δανειολήπτης πρέπει αρχικά να αγοράσει ένα τραπεζικό βιβλιάριο, στο οποίο θα εγγραφούν όλες οι μελλοντικές τραπεζικές του συναλλαγές. Έπειτα, πρέπει να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης στα οικονομικά διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, μαθαίνοντας, μεταξύ άλλων, διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας εισοδήματος ή τρόπων μείωσης των δαπανών, με τη βοήθεια των δανεισμένων χρημάτων. Στη συνέχεια ο δανειολήπτης μπορεί να λάβει το πρώτο του δάνειο.

Lending levels and repayment times.
Επίπεδα δανεισμού και χρόνοι αποπληρωμής.

Το πρώτο δάνειο μπορεί να κυμαίνεται από 1.200 έως 10.000 σελίνια Κένυας (ίσο περίπου με 12 έως 95€), με περίοδο εξόφλησης έξι μηνών και πρέπει να αποπληρωθεί πριν ληφθεί το επόμενο δάνειο. Ομοίως, κάθε δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί πριν ο δανειολήπτης λάβει νέα, προοδευτικά μεγαλύτερα δάνεια με μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.

Πού χρησιμοποιούνται τα δάνεια

Τα δάνεια χρησιμοποιούνται συχνά, εν μέρει για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο άνετη, όπως για την αγορά μεταλλικών στεγών ή καινούριων στρωμάτων. Επίσης βοηθούν τους ανθρώπους να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των δαπανών, για παράδειγμα για την αγορά μιας σόμπα που εξοικονομεί ξύλο ή μιας ηλιακής λάμπας είναι καλύτερη τόσο για την υγεία όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας συγκριτικά με τους λαμπτήρες κηροζίνης.

Τα χρήματα χρησιμοποιούνται επίσης για την πληρωμή σχολικών διδάκτρων ή για την ανέγερση και την ανακαίνιση κτιρίων. Οι δανειολήπτες μπορούν επίσης να επιλέξουν να δανειστούν περιουσιακά στοιχεία, όπως καρέκλες (για επιχειρήσεις όπως καφετέριες ή για μαθήματα), δεξαμενές νερού και πίνακες ηλιακών κυττάρων.

Investing in a sewing machine brings a new income stream for one of the bank's micro-borrowers.
Η επένδυση σε μια ραπτομηχανή φέρνει μια νέα ροή εισοδήματος για έναν μικροπιστωτή της τράπεζας.

Δεδομένου ότι οι δανειολήπτες είναι συνιδιοκτήτες της τράπεζας, λαμβάνουν μέρος των κερδών στο τέλος του έτους. Το 40% των κερδών καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες και το 60% επιστρέφεται στην επιχείρηση. Όταν εσείς, ως πελάτης, επενδύετε σε δέντρα και αποφασίζετε να αγοράσετε ένα πακέτο δωρεάς , συμβάλλετε άμεσα στην απόκτηση καλύτερης ζωής για τους ανθρώπους και βοηθάτε την επιχειρηματικότητα να «απογειωθεί» στις αγροτικές περιοχές της Κένυας και της Ουγκάντα. Ως εκ τούτου, μέσω των μικροδανείων, αναπτύσσουμε τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές.

Save some of your money in trees and help reduce poverty

We invite you to make a difference in East Africa and contribute to a better world. Your trees will be managed in an ethical, sustainable, and long-term way. Click on the link to our shop and make a socially responsible purchase today. With us, it is profitable to help others.

Cécile Tartar Jönsson
Åkarp, Σουηδία

Χάρη στο Better Globe όλοι είναι νικητές. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, οι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά,  έχουν πρόσβαση στα μικροδάνεια και στην ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια και εγώ, ως επενδύτρια, βγάζω χρήματα. Όλοι κερδίζουν! Και ο πλανήτης κερδίζει μέσω των φυτεμένων δέντρων. Νομίζω ότι είναι ένα εκπληκτικό και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο πραγματικά θέλω να συστήσω σε όλους τους ανθρώπους που γνωρίζω.

Partners

επικοινωνηστε μαζι μας

Εάν έχετε ερωτήσεις ή αμφιβολίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο support@betterglobe.com

Φυτεύοντας δέντρα μειώνεται η απειλή για το κλίμα

Δεν αποτελεί νέο το ότι τα δέντρα συνεισφέρουν στην μείωση της απειλής για το κλίμα. Ήδη από την αναφορά του IPCC το 2018, δηλώθηκε ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο εκτάρια επιπρόσθετων δασικών εκτάσεων θα απαιτούνταν. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου με δάση, ή μια περιοχή ίση με την έκταση των ΗΠΑ. Όμως σύμφωναΔιαβάστε περισσότερα…