ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΗΜΙΕΡΗΜΟ

ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΗΜΙΕΡΗΜΟ

Φυτεύουμε δέντρα εκεί που δεν φυτρώνει τίποτα άλλο...

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 48 ποδοσφαιρικά γήπεδα δάσους χάνονται κάθε λεπτό1 και μέχρι το 2030 η ανάγκη για νερό θα είναι κατά 40% μεγαλύτερη από το διαθέσιμο καθαρό νερό2. Αυτό που μας κάνει μοναδικούς είναι ότι κατορθώσαμε να εκμεταλλευτούμε σε εμπορικό επίπεδο τη δασοκομία σε ημιέρημες περιοχές.

Με την ίδρυση φυτειών σε αγροτικές, ημιέρημες περιοχές, το Better Globe φθάνει στους ανθρώπους που χρειάζονται στήριξη για να μάθουν να βοηθούν τον εαυτό τους και συγχρόνως μετατρέπουμε πρακτικά άχρηστες εκτάσεις σε καταπράσινες φυτείες. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις γης στην υποσαχάρια Αφρική που θεωρούνται ως επί το πλείστον άχρηστες. Η γη δεν είναι κατάλληλη για τη γεωργία ή την καλλιέργεια και δεν μπορεί να υπάρξει κτηνοτροφία ή οτιδήποτε χρήσιμο.

Ο τοπικός πληθυσμός δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε γνώσεις για να φροντίσει τη γη με τρόπο που να τη καθιστά χρήσιμη και πάλι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν ήδη εγκαταλείψει τη γη και το αποτέλεσμα είναι μεγάλες, ξηρές περιοχές. Εάν δεν γίνει τίποτα για να βελτιωθούν οι συνθήκες, όπως για παράδειγμα η φύτευση δέντρων, τότε όλο το χώμα θα ξεπλυθεί ή θα εξαφανιστεί και το μόνο που θα απομείνει είναι το κόκκινο, ερημικό τοπίο που είναι τόσο κοινό σε μέρη όπως η αγροτική Κένυα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η γη είναι πραγματικά άχρηστη. Έχουμε περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια, βελτιώνοντας τις διαδικασίες μας για να μπορέσουμε να κάνουμε πάλι πράσινο αυτό το έδαφος. Η εικόνα στην κορυφή της σελίδας δείχνει την πολύ σαφή γραμμή ανάμεσα στο σημείο όπου αρχίζει η φυτεία μας και την κόκκινη, ξηρή γη. Με το να εργαζόμαστε συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους και στην αλλαγή του μικροκλίματος.

Kiambere plantation during early spring. Note how other plants have started to grow in between trees.
Η φυτεία Kiambere στην αρχή της άνοιξης. Δείτε πώς άλλα φυτά έχουν αρχίσει να φυτρώνουν ανάμεσα στα δέντρα.

Όταν τα δέντρα είναι στη θέση τους και έχουν ριζώσει, δίνουν σκιά και προσελκύουν υγρασία και θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Η γη γίνεται ολοένα και πιο εύφορη και η διαφορά είναι μεγάλη ήδη μετά από λίγα χρόνια στις ημιέρημες περιοχές. Προκαλεί επίσης την επιστροφή της άγριας πανίδας, όπως τα θηλαστικά, τα πουλιά, τα αμφίβια και τα έντομα. Οι τοπικές αλλαγές του μικροκλίματος και οι καλλιέργειες που παράγουν ετήσιες συγκομιδές μπορούν να φυτευτούν ανάμεσα στα δένδρα.

Τα δέντρα μας σταματάνε τη διάβρωση του εδάφους

Το Better Globe έδειξε ότι είναι δυνατό να σταματήσει εντελώς η εκτεταμένη διάβρωση του εδάφους γύρω από τη λίμνη Kiambere. Αυτό γίνεται με τη φύτευση δέντρων και με την παρεμπόδιση των ρυακίων με χιλιάδες φράγματα. Τα είδη δένδρων που φυτεύονται σε αυτό το πιλοτικό σημείο των 100 εκταρίων είναι Mukau (Melia volkensii), Neem (Azadirachta indica) και, σύντομα, Ακακία (Acacia senegal).

Το Mukau, είναι το πιο σημαντικό είδος για το Better Globe και φυτεύεται διότι το ξύλο του είναι ανώτερο από το ξύλο του μαονιού και των παρεμφερών δέντρων. Οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής φροντίδα και άρδευση. Η ανάπτυξη τους είναι εξαιρετική, με τα φυτά να φτάνουν μέχρι 3 μέτρα σε ύψος, μετά από μόλις ενάμιση χρόνο.

Example of what an area affected by erosion may look like.
Παράδειγμα για το πώς μπορεί να μοιάζει μια περιοχή που επηρεάζεται από τη διάβρωση του εδάφους.

Το Better Globe έχει φυτεύσει δέντρα Neem για το έλαιο τους, το οποίο χρησιμοποιείται σε βιολογικά φυτοφάρμακα και έχει επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε επίσης στη διαδικασία απόκτησης επιλεγμένων σπόρων της Acacia Senegal και στην επεξεργασία ενός τρόπου φύτευσης διαφορετικών φυτών αυτού του είδους.

Παράγει το πολύτιμο αραβικό κόμμι, έναν σταθεροποιητή που έχει πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και εκτύπωσης. Όλα αυτά τα είδη προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον, δηλαδή σε ζεστό και ημίξηρο κλίμα, με ακανόνιστη βροχόπτωση. Συγκεκριμένα, το Melia volkensii και το Acacia senegal είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία.

Save some of your money in trees and help reduce poverty

We invite you to make a difference in East Africa and contribute to a better world. Your trees will be managed in an ethical, sustainable, and long-term way. Click on the link to our shop and make a socially responsible purchase today. With us, it is profitable to help others.

Jan Bolmeson
Μάλμε, Σουηδία

Για μένα το Better Globe είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να αποταμιεύσω χρήματα με έναν ηθικό, βιώσιμο και μακροπρόθεσμο τρόπο. Τα χρήματα που αποταμιεύω διαμορφώνουν ένα καλύτερο μέρος τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Partners

επικοινωνηστε μαζι μας

Εάν έχετε ερωτήσεις ή αμφιβολίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο support@betterglobe.com

Φυτεύοντας δέντρα μειώνεται η απειλή για το κλίμα

Δεν αποτελεί νέο το ότι τα δέντρα συνεισφέρουν στην μείωση της απειλής για το κλίμα. Ήδη από την αναφορά του IPCC το 2018, δηλώθηκε ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο εκτάρια επιπρόσθετων δασικών εκτάσεων θα απαιτούνταν. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου με δάση, ή μια περιοχή ίση με την έκταση των ΗΠΑ. Όμως σύμφωναΔιαβάστε περισσότερα…