ΝΕΡΟ

ΝΕΡΟ

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό

Η έλλειψη νερού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Η ανεπάρκεια νερού οδηγεί, όχι μόνο σε πρακτικά προβλήματα με τη φύτευση των δένδρων, αλλά και σε προβλήματα υγείας, υγιεινής, τροφής και σχολικής εκπαίδευσης.

Έχουμε επιλέξει να φυτέψουμε τα δέντρα σε ημιέρημες περιοχές. Αυτές οι περιοχές είναι άγονες και γίνονται έρημος εξαιτίας της αποψίλωσης και της μικρής συχνότητας των βροχοπτώσεων. Συχνά απειλούνται από τη διάβρωση του εδάφους, καθώς δεν υπάρχουν ρίζες και φυτά για να διατηρηθεί το έδαφος στη θέση του κατά τη διάρκεια των βροχερών περιόδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έπρεπε να φυτεύουμε δέντρα που να ανήκουν σε αυτό το περιβάλλον και που να μπορούν να επιβιώσουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, μόνα τους.

Τα δύο είδη δέντρων που καλλιεργούμε είναι κατά κύριο λόγο το Mukau και η Ακακία. Αν τα δέντρα αυτά επιβιώσουν το πρώτο έτος, μπορούν να διατηρηθούν μόνα τους μετά. Τα δέντρα της ακακίας είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην έλλειψη νερού και παρατηρήσαμε ότι μπορούν να επιβιώνουν μέχρι ενάμιση χρόνο χωρίς νερό.

Drip irrigation of a mango tree in Kibwezi, Kenya.
Άρδευση με σταγονόμετρο σε ένα δέντρο Μάνγκο στο Kibwezi, Κένυα.

Για να είμαστε σίγουροι για την επιτυχία, ποτίζουμε τόσο με το χέρι όσο και με σταγονόμετρο. Στην τελευταία περίπτωση, τοποθετούμε σωλήνες στο έδαφος κατά μήκος των δέντρων, σε ορισμένες περιπτώσεις τις καλύπτουμε με χώμα για να αποφύγουμε την εξάτμιση, και κάνοντας μια μικρή τρύπα στο λάστιχο, το δέντρο συγκεντρώνει το επιπλέον νερό που χρειάζεται. Όταν τα δέντρα αρχίζουν να αναπτύσσονται, σκιάζουν το έδαφος γύρω τους και αυτό με τη σειρά του βοηθά στη δημιουργία βλάστησης, η οποία κρατά το χώμα στη θέση του, συλλαμβάνει τη δροσιά τη νύχτα και βοηθά στη συγκράτηση του νερού όταν βρέχει. Είναι η αρχή ενός ενάρετου κύκλου.

Αυξημένη πρόσβαση σε καθαρό νερό

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ίσως χρειαστεί να περπατήσουν πολλές ώρες κάθε μέρα για να βρουν νερό. Συχνά, είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που αναλαμβάνουν αυτό το καθήκον.

A dug out water hole in a dried out river bed.
Ένας λάκκος με νερό σε ένα αποξηραμένο ποτάμι.

Ορισμένοι έχουν πρόσβαση σε “περίπτερα νερού”, όπου θα περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν νερό βρύσης. Άλλοι μπορεί να το αναζητήσουν στις κοίτες ποταμών, όπου σκάβουν τρύπες για να φτάσουν στα υπόγεια ύδατα, τα οποία είναι συχνά βρώμικα και μολυσμένα. Αν τα παιδιά πρέπει να βοηθήσουν, τότε δεν μπορούν να πάνε σχολείο.

Queue at a so-called water kiosk where you can buy clean water at a low cost.
Ουρά στο λεγόμενο περίπτερο νερού, όπου μπορεί να αγορασθεί καθαρό νερό σε χαμηλή τιμή.

Το Better Globe χτίζει και ανακαινίζει τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές. Παρέχουμε κτίρια με υδρορροές και μεγάλες δεξαμενές νερού, που γεμίζουν κατά τη διάρκεια των βροχερών περιόδων. Αυτή η απλή λειτουργία έχει, σύμφωνα με τον διευθυντή ενός σχολείου στο Sosoma του οποίου τη λειτουργία υποστήριξε το Better Globe, οδηγήσει σε διπλάσια συμμετοχή μαθητών από ότι πριν εγκατασταθούν οι δεξαμενές νερού. Είναι ευκολότερο για τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εάν το σχολείο τους παρέχει νερό κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Water tanks and gutters financed by Better Globe at a school in Mboti, Kenya.
Δεξαμενές νερού και υδρορροές που χρηματοδοτήθηκαν από το Better Globe σε ένα σχολείο της περιοχής Mboti, Κένυα.

Όταν τροφοδοτούμε τις φυτείες μας με νερό, διασφαλίζουμε ταυτόχρονα ότι οι γύρω κοινότητες έχουν πρόσβαση σε αυτό το νερό. Σε πολλές περιπτώσεις, η βοήθεια έχει τη μορφή δεξαμενών νερού και υδρορροών. Σε άλλες περιπτώσεις, δημιουργούμε πηγάδια. Είμαστε σε θέση να παράσχουμε αυτή την βοήθεια, χάρη στις συνεισφορές από τα πακέτα δωρεών.

Save some of your money in trees and help reduce poverty

We invite you to make a difference in East Africa and contribute to a better world. Your trees will be managed in an ethical, sustainable, and long-term way. Click on the link to our shop and make a socially responsible purchase today. With us, it is profitable to help others.

Martin Pedersen
Λουντ, Σουηδία

Για μένα, το Better Globe είναι ακριβώς η μορφή εξοικονόμησης που προσπαθούσα να βρω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορώ να κάνω τις αποταμιεύσεις μου χρήσιμες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον, ενώ παράλληλα παίρνω μια πολύ καλή απόδοση των χρημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ το Better Globe ως μια ιδανική ευκαιρία για  να συνταξιοδοτηθώ νωρίτερα.

Partners

επικοινωνηστε μαζι μας

Εάν έχετε ερωτήσεις ή αμφιβολίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο support@betterglobe.com

Φυτεύοντας δέντρα μειώνεται η απειλή για το κλίμα

Δεν αποτελεί νέο το ότι τα δέντρα συνεισφέρουν στην μείωση της απειλής για το κλίμα. Ήδη από την αναφορά του IPCC το 2018, δηλώθηκε ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο εκτάρια επιπρόσθετων δασικών εκτάσεων θα απαιτούνταν. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου με δάση, ή μια περιοχή ίση με την έκταση των ΗΠΑ. Όμως σύμφωναΔιαβάστε περισσότερα…