“Δεν έχουμε κληρονομήσει τη γη από τους προγόνους μας. Την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.” Ο οικονομικός και μπλόγκερ Jan Bolmeson παραθέτει αυτή την παλιά ινδιάνικη παροιμία, καθώς εξηγεί γιατί επέλεξε να επενδύσει στα δέντρα μας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για ηθική και βιώσιμη αποταμίευση.

Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να λάβουμε υπόψη το περιβάλλον καθώς κάνουμε τις καθημερινές μας επιλογές. Προσπαθούμε να πάρουμε το ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου, επιλέγουμε οργανικά προϊόντα όταν είναι δυνατό και ούτω καθεξής. Ωστόσο, πολλοί από εμάς ξεχνάμε ότι οι αποταμιεύσεις μας έχουν ουσιαστικά μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από πολλούς από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ο Lennart Göthe μίλησε για αυτό το ζήτημα στο τμήμα 2/3 “Εξάλειψη της φτώχειας με αγοραστική δύναμη“, και ήταν κάτι που αναφέρθηκε και από τον Johan Gustafsson στο “Τα φετινά νέα και επιτυχίες, 2018“. Στο βίντεο παρακάτω, ο Jan εξηγεί πώς αντιλαμβάνεται την επιχείρηση υπό μία ηθική και βιώσιμη προοπτική.

Διαβάστε τι έγραψε ο Jan για τη διάλεξη του.

Από την παραδοσιακή εξοικονόμηση στην σημαίνουσα εξοικονόμηση

Τα τελευταία χρόνια έχω δει ένα σαφώς αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών. Δεν αναζητούν μόνο μια καλή απόδοση στα χρήματά τους, αλλά θέλουν επίσης τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για καλό σκοπό.

Με την παραδοσιακή εξοικονόμηση οι ηθικοί, κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και βιώσιμοι παράγοντες αγνοήθηκαν. Στη συνέχεια, αρχίσαμε να μιλάμε για τις συνθήκες εργασίας σε άλλες χώρες, μεταξύ άλλων, και τώρα έχουν δημιουργηθεί οι λεγόμενες αρχές SRI για “Κοινωνικά Υπεύθυνες Επενδύσεις”.

Με πολλούς τρόπους, η στρατηγική ήταν να εξαιρεθούν οι μεγαλύτεροι ένοχοι μεταξύ των περιβαλλοντικά καταστροφικών εταιρειών ή των εταιρειών που εργάζονταν με όπλα, καπνό ή άλλες ανήθικες βιομηχανίες.

Το πρόβλημα με αυτήν την εξαίρεση, ωστόσο, είναι ότι δεν δηλώνονταν τι θέλαμε. Το μόνο μήνυμα που έδινε ήταν “δεν θέλουμε τίποτα”. Είναι καλό, αλλά αδύναμο. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει έτσι τις αποκαλούμενες αρχές ESG που λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον και τους κοινωνικούς παράγοντες και έχουν αντίκτυπο μέσω της εταιρικής διακυβέρνησης. Αντί να εξαιρούμε, επιλέγουμε.

Έχουν επίσης υιοθετηθεί από τα ΗΕ π.χ. οι αποκαλούμενες αρχές PRI,
Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για Κοινωνικά Υπεύθυνες Επενδύσεις . Όλο και περισσότερα χρήματα, χάρη στις απαιτήσεις των καταναλωτών και άλλων οργανισμών, αρχίζουν να επιδεικνύουν όχι μόνο τις αποδόσεις τους αλλά και τον αντίκτυπό τους. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η επιστολή
“A sense of purpose” (Ένα αίσθημα σκοπού) που έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος του Black Rock, Larry Fink, αντιπροσωπεύοντας την εταιρεία με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στον κόσμο.

Το τελευταίο στάδιο, το οποίο συγκεντρώνει όλο και περισσότερη προσοχή και είναι σε αυτό όπου το Better Globe ήταν από τις πρώτες εταιρείες που έλαβαν την κατάλληλη δράση, είναι οι αποταμιεύσεις με επιρροή. Δηλαδή, το επιχειρησιακό μοντέλο ολόκληρης της εταιρείας βασίζεται στο να κάνει καλό. Ένα σουηδικό παράδειγμα για το οποίο πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι είναι η εταιρεία Trine που εδρεύει στο Γκέτεμποργκ. Είναι μια εταιρεία αφιερωμένη στην αξιολόγηση εταιρειών βάση των επιπτώσεις τους και των αποδόσεων που προσφέρουν. Δίνοντας στις εταιρείες αυτές χρήματα, κάνουμε στροφή – εμείς οι αποταμιευτές λέμε απλά – ότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι καλό και ότι θέλουμε περισσότερο.

Αντίκτυπος σε τι; Οι 17 καθολικοί στόχοι για τη βιωσιμότητα.

Όταν μιλάμε για αντίκτυπο, καλό θα ήταν να ορίσουμε το είδος του. Στην περίπτωσή μου, το καλύτερο εργαλείο που έχω βρει είναι οι 17 Καθολικοί Στόχοι των ΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Όταν λέω να κάνουμε καλό, αναφέρομαι εν πολλοίς σε αυτούς τους στόχους.

Με την αποταμίευση κάποιων από τα χρήματά μου στο Better Globe, συνεισφέρω πραγματικά σε πολλούς από αυτούς τους στόχους. Κατά την υποκειμενική μου άποψη, αυτό αφορά τουλάχιστον:

 • Καθόλου φτώχεια
 • Μηδενική πείνα
 • Ποιοτική εκπαίδευση
 • Ισότητα φύλων
 • Καθαρό νερό και υγιεινή
 • Αξιοπρεπής δουλειά και οικονομικοί στόχοι
 • Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομή
 • Μείωση ανισοτήτων
 • Κλιματική δράση
 • Ζωή στην τοπική γη
 • Συνεργασία για τους στόχους

Κατ’ εμέ, το Better Globe συμβάλλει στο γεγονός ότι εμείς, ως κάτοικοι αυτού του πλανήτη, πρέπει να εκπληρώσουμε αυτούς τους στόχους με διάφορους τρόπους. Οι πελάτες που αγοράζουν δέντρα δημιουργούν θέσεις εργασίας, χρηματοδοτούν τράπεζες μικροδανείων, χρηματοδοτούν οργανισμούς που συνεργάζονται με σχολεία, συμβάλλουν στη βελτίωση των υδάτων και ούτω καθεξής.

Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε θετικές συνέπειες όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την ισότητα γενικότερα. Τα δέντρα μειώνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διάβρωση του εδάφους, την απερήμωση και τη μείωση των κλιματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η βιοποικιλότητα αυξάνεται στις φυτείες, καθώς το μικροκλίμα βελτιώνεται.

Ξέρω μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να συμβάλει στην ικανοποίηση πολλών από τους παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών, προς ένα χαμηλό αντίτιμο, όπως 17€ για ένα δέντρο ή 53€ για ένα πακέτο δωρεάς.

Περιορισμένη προσφορά για τους πελάτες

Συνιστούμε πάντα τις τακτικές αποταμιεύσεις. Είναι καλό για σας και είναι καλό για την εταιρεία, καθώς πρέπει να πληρώνει μισθούς στους εργαζόμενους στην Αφρική κάθε μήνα, για να αναφέρουμε ως παράδειγμα ένα τακτικό έξοδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανταμείβουμε με 20 δέντρα μπόνους στο τέλος του έτους, τους πελάτες που αποταμιεύουν τακτικά αγοράζοντας 1 πακέτο δωρεάς και 10 δέντρα κάθε μήνα.

Ωστόσο, το μπόνους ισχύει μόνο μία φορά ανά πελάτη και ως εκ τούτου θέλουμε να δώσουμε στους πελάτες που επιθυμούν να αγοράσουν δέντρα πέρα από αυτές τις 12 δωρεές και 120 δέντρα ετησίως, μια ευκαιρία να αποκτήσουν έκπτωση σε όγκο.

 • Εάν θέλετε να αγοράσετε 150 – 499 δέντρα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε 5% μπόνους δέντρα
 • Αν θέλετε να αγοράσετε πάνω από 500 δέντρα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε 10% μπόνους δέντρα

Τα δέντρα μπόνους επιφέρουν την ίδια αναμενόμενη απόδοση με τα κανονικά δέντρα. Η προσφορά ισχύει μέχρι της 19 Νοεμβρίου. Κάντε την παραγγελία σας αποστέλλοντας ένα e-mail to στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στο support@betterglobe.com με τον αριθμό πελάτη και τον συνολικό αριθμό δέντρων που θέλετε να αγοράσετε.

Η προσφορά τακτικών αποταμιεύσεων και η πρώτη έκπτωση είναι ισοδύναμες

Σημειώστε επίσης ότι η πρώτη προσφορά 5% αντιστοιχεί σε τακτικές αποταμιεύσεις, δηλαδή σε 1 πακέτο δωρεάς και 10 δέντρα. Επομένως, συνιστούμε να ξεκινήσετε την μηνιαία αποταμίευση και ενδεχομένως να συμπληρώσετε την αγορά σας, προτού χρησιμοποιήσετε την έκπτωση όγκου.

Η εξυπηρέτηση πελατών μπορεί βέβαια να σας βοηθήσει επίσης με τη μηνιαία αποταμίευση και τις επιπλέον αγορές σας. Στείλτε ένα email στο support@betterglobe.com.


Save some of your money in trees and help reduce poverty

We invite you to make a difference in East Africa and contribute to a better world. Your trees will be managed in an ethical, sustainable, and long-term way. Click on the link to our shop and make a socially responsible purchase today. With us, it is profitable to help others.

Απάντηση

Χωρίς σχόλια