Η οικονομία είναι θέμα διαχείρισης και χειρισμού πόρων. Η οικονομία δεν είναι πρωτίστως θέμα χρημάτων, αν και τα χρήματα είναι επίσης ένας πόρος προς διαχείριση. Η οικονομική δεξιότητα είναι μια βασική ικανότητα που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε τρεις εκδηλώσεις για τους πελάτες μας στη Σουηδία. Εάν χάσατε αυτό το συμβάν, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τη δεύτερη συζήτηση σε αυτήν τη σελίδα. Η πρώτη ομιλία του Johan Gustafsson επικεντρώθηκε στις ειδήσεις, το σχέδιο και τις επιτυχίες του έτους:

Σε αυτήν την παρουσίαση, ο πελάτης και ο πρεσβευτής, Lennart Göthe, μιλά για τον αντίκτυπο του Better Globe στην κοινωνία και για τις πολύ διαφορετικές πτυχές της οικονομικής διαχείρισης, για τις οποίες το Better Globe αποτελεί ένα καλό μέσο επίτευξης.

Ο Lennart Göthe ήταν ο πρώτος πελάτης που ταξίδεψε στην Κένυα και στην Ουγκάντα το Δεκέμβριο του 2007, για να μάθει τα γεγονότα σχετικά με την επιχείρηση. Ο Lennart έγινε πελάτης ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2006 και συμμετέχει σταδιακά όλο και περισσότερο στο Better Globe, εστιάζοντας σe θέματα με οποία σχετίζεται αυτή την εκδήλωση. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για τη διάλεξή του, στην εκδήλωση πελατών στο Μάλμε, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.


Διαβάστε τι λέει ο Lennart για τη διάλεξη του, αν δεν μπορέσατε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση.


Ακολουθήστε το αίσθημα και την έμπνευση!

Τα οικονομικά οφέλη είναι εκτεταμένα και περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα από “απλά θέσεις εργασίας για φτωχούς αγρότες και χρήματα στην τσέπη των πελατών μας”. Τα οικονομικά οφέλη μπορούν να μετρηθούν σε τόσες πολλές μεγάλες περιοχές, σε τόσες πολλές χώρες, αν αφαιρέσουμε απλώς τις οικονομικές επιπτώσεις σε χρόνο, σε διάστημα και σε ενέργεια.

Η λογική μου όταν έγινα πελάτης του Better Globe, ήταν ότι αν συμβάλλω με τα χρήματά μου στη φύτευση δέντρων στις ημιέρημες περιοχές της ηπειρωτικής Αφρικής, αποκλείεται να κάνω κάτι λάθος.

Δεν είχα ούτε το χρόνο ούτε την επιθυμία να εξοικειωθώ με όλες τις πτυχές της εταιρείας. Μιλήσατε για “απόδοση από τα δέντρα”, αλλά ειλικρινά δεν το πίστευα. Εμένα δεν με ενδιέφερε να βγάλω χρήματα αλλά να κάνω κάτι καλό.

Αν το είχα δει ως επένδυση, δεν θα είχα πάρει ποτέ την απόφαση να γίνω πελάτης.

Αντιθέτως, παρατήρησα ότι η εταιρεία αυτή επικεντρώθηκε σε προσπάθειες που πιστεύω ότι είναι σημαντικές, και τις οποίες ήμουν ευτυχής να υποστηρίξω με μερικούς λογαριασμούς 10€ κάθε μήνα. Φύτευση δέντρων στην έρημο, θέσεις εργασίας και βοήθεια σε φτωχούς αγρότες, σχολεία για τα παιδιά και υποστήριξη με νερό και χρήμα.

Ήταν αρκετό για μένα και είμαι για πάντα ευγνώμων για αυτό. Με οδήγησε στο πρώτο μου ταξίδι 1.5 χρόνο αργότερα, όταν πήγα εκεί για να δω τι συνέβαινε στην περιοχή, στην Κένυα και στην Ουγκάντα.

Στη διάλεξη μου περιέγραψα τo Better Globe από την επαγγελματική μου προοπτική. Δουλεύω ως σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης!

Διαχείριση Χρόνου, Χώρου και Ενέργειας

Ένας τρόπος να περιγράψουμε τι κάνουμε οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι ότι διαχειριζόμαστε το χρόνο, το χώρο και την ενέργεια. Τους αφιερώνουμε ολόκληρη τη ζωή μας και σε μεγάλο βαθμό αυτό δεν διαφέρει πολύ από τα άλλα ζώα.

Τα οικονομικά είναι μια ποιοτική έννοια στον τομέα του χειρισμού και της διαχείρισης των πόρων.

  • Εάν διαχειρίζεστε κάτι με βιώσιμο τρόπο, έτσι ώστε αυτό που διαχειρίζεστε να αυξάνεται σε όγκο ή σε ποιότητα, τότε είναι κερδοφόρο.
  • Αν χειρίζεστε τα πράγματα έτσι ώστε να πέφτει η αξία τους ή να χάνονται, τότε η διαχείριση είναι ασύμφορη.

Η οικονομία είναι αυτό και μόνο αυτό. Ο χρόνος, ο χώρος και η ενέργεια είναι αυτά για τα οποία προσπαθούμε και θέλουμε περισσότερο, αυτά που συλλέγουμε και όσα προσπαθούμε να αποκτήσουμε. Ο χρόνος, ο χώρος και η ενέργεια είναι επίσης οι πόροι που χρησιμοποιούμε για να το κάνουμε αυτό. Καταναλώνουμε χρόνο, χώρο και ενέργεια για να πάρουμε χρόνο, χώρο και ενέργεια. Το κέρδος είναι αυτό που καθορίζει εάν είναι αποδοτικά ή μη.

Τα χρήματα είναι η πιο ισχυρή ενέργεια

Τα χρήματα ανήκουν στην κατηγορία Ενέργεια. Τα χρήματα είναι επίσης η πιο ισχυρή ενέργεια που έχουμε οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Τα χρήματα φαίνεται να έχουν την ικανότητα να αντιτίθενται σε νόμους και κανονισμούς, σε απειλές βίας και σε ενεργή βία, σε φράκτες και τοίχους, καθώς και σε βασικές αξίες όπως η τιμή, η ειλικρίνεια κλπ.

Εάν υπάρχουν χρήματα προς απόκτηση, τότε ο άνθρωπος έχει μια καταστροφική ικανότητα να τα βρει και να τα αποκτήσει, συχνά με εξαιρετικά αντιοικονομικό τρόπο. Για παράδειγμα, η αποδάσωση των τροπικών δασών, η εξάντληση του εδάφους, τα ορυκτά καύσιμα κλπ.

Γνώσεις οικονομικών

Σημαίνει βεβαίως ότι αν μελετήσετε μια αλυσίδα γεγονότων πολύ στενά και κοιτάξετε μόνο μεμονωμένα γεγονότα, ίσως κάτι να δείχνει αποδοτικό, ακόμα και όταν δεν είναι. Μπορεί κανείς να βγάλει χρήματα και ταυτόχρονα να υπονομεύει πολλές άλλες σημαντικές αξίες που οφείλουμε να διαχειριστούμε με αποδοτικό τρόπο, δηλαδή με βιώσιμο τρόπο.

Για να έχει κάποιος γνώσεις οικονομικών, πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει πολύπλοκα συστήματα οικονομικών ροών ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί αποδοτικά.

Συνήθως όταν κάποιος θέλει να αποκτήσει ενέργεια, καταναλώνει χώρο και χρόνο, αλλά και άλλα είδη ενέργειας. Κάποιος μπορεί, για παράδειγμα, να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα από το νερό, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσει χρόνο, χώρο και άλλα είδη ενέργειας για να το πετύχει.

Έτσι λειτουργεί συνήθως ο κόσμος, οι κοινωνίες μας και, κυρίως, η προσωπική μας ζωή. Η κατανόηση αυτού, ορίζεται ως γνώσεις οικονομικών και μπορείτε φυσικά να αποκτήσετε διαφορετικά επίπεδα αυτής της ικανότητας, ακριβώς όπως οι γλώσσες έχουν διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων.

Η διαχείριση του χώρου του Better Globe

Το Better Globe ασκεί τις δραστηριότητές της χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο, από αυτόν που χρησιμοποιείται ήδη για άλλους σκοπούς. Το Better Globe, από την άλλη πλευρά, διαχειρίζεται φαινομενικά άχρηστο χώρο όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και μετά βίας επιβιώνουν. Χώρος που είναι περισσότερο ή λιγότερο άχρηστος με κάθε γνωστό τρόπο και ο οποίος εξακολουθεί να χάνει την αξία του λόγω της αποδημίας και της απερήμωσης.

Χρησιμοποιούν αυτό το χώρο για να φυτέψουν δάση και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να ιδρύσουν σχολεία, να δώσουν πρόσβαση στην ενέργεια που ονομάζεται χρήματα και πολλά άλλα πράγματα. Ήδη εδώ, η συνολική οικονομία είναι τεράστια, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη μας.

Σήμερα, οι άνθρωποι φεύγουν από τον τόπο τους για οικονομικούς λόγους. Δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί που θέλουν να είναι, εκεί όπου έχουν φίλους και οικογένεια και εκεί όπου θα ήθελαν να ζήσουν εάν τους δίνονταν η επιλογή. Φεύγουν λόγω του πολέμου, της πείνας, της καταπίεσης και πολλών άλλων πραγμάτων, αλλά το κοινό σε όλες αυτές τις καταστάσεις είναι ότι στηρίζονται στην κακή διαχείριση του χρόνου, του χώρου και των ενεργειακών πόρων.

Τοπικά, στις περισσότερες χώρες, αυτή η κίνηση του πληθυσμού πηγαίνει από αγροτικές στις αστικές περιοχές, και η Κένυα και η Ουγκάντα δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι πόλεις είναι ασφυκτικά γεμάτες από ανθρώπους που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους, τουλάχιστον όχι εντός των ορίων του νόμου ή με σεβασμό στον χρόνο, το χώρο και την ενέργεια των άλλων.

Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους πόρους της γης και τους εαυτούς μας με οικονομικό τρόπο, πρέπει τουλάχιστον να μπορούμε να ζήσουμε σε ολόκληρη την επιφάνεια του πλανήτη. Το Better Globe το καθιστά δυνατό στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Η διαχείριση της ενέργειας του Better Globe

Οι αποταμιεύσεις μας και ο τρόπος με τον οποίο όλοι επενδύουμε και -όχι μόνο καταναλώνουμε- είναι αυτό που καθορίζει από πού μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα, για παράδειγμα, από ποιον χώρο ή πιο συγκεκριμένα από ποιους πόρους της γης.

Σήμερα, γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι τα χρήματα της σύνταξης επηρεάζουν το τι αυτοκίνητο οδηγεί κάποιος σε μία χώρα όπως η Σουηδία. Είναι μεν μικρό όταν πρόκειται για την οδήγηση στη Σουηδία, αλλά είναι πολύ μεγάλο όταν πρόκειται να βάλουμε τα μη χρησιμοποιούμενα χρήματα σε ένα σωρό ή όταν τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε επενδύσεις.

Επενδύοντας τα χρήματά μας σε πράγματα που είναι πραγματικά οικονομικά, δηλαδή πράγματα που διαχειρίζονται όλους τους σχετικούς πόρους (χρόνο, διάστημα και όλα τα είδη ενέργειας) με βιώσιμο τρόπο, οδηγούμε επίσης τις επενδύσεις των άλλων ανθρώπων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μια εταιρεία, μια κοινωνία ή ένας ιδιώτης πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αποκτήσουν χρήματα ως πόρους. Αυτό είναι απαραίτητο στο σημερινό καθεστώς ενεργειακής διαχείρισης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν χρήματα. Αλλά αν τα χρήματα δεν είναι εκεί για να κερδίσουν, ακόμη και αν προσπαθήσουν, μόνο οικονομική ζημία θα έχουν.

Το τροπικό δάσος θα ήταν μια χαρά αν δεν υπήρχαν χρήματα για να κερδηθούν από αυτό. Οι ωκεανοί θα ήταν καθαροί από τα σκουπίδια αν μπορούσαν να βγουν χρήματα από αυτά. Η έρημος θα ήταν πράσινη και οι άνθρωποι θα ζούσαν εκεί αν υπήρχαν χρήματα προς απόκτηση εκεί. Οι άνθρωποι χρειάζονται αγοραστική δύναμη, οι άνθρωποι χρειάζονται εργασία ή κάποιο εισόδημα για να μπορέσουν να δημιουργήσουν κοινότητες.

Οι κοινότητες χρειάζονται εταιρείες που βγάζουν χρήματα, επειδή προσελκύουν περισσότερο εμπόριο και περισσότερους ανθρώπους στον τόπο. Οι άνθρωποι που φροντίζουν τον τόπο τους, ζουν εξαιρετικά καλά για πολύ καιρό. Μόνο όταν οι κοινωνίες είναι υπερπλήρεις και η συνολική οικονομία είναι κακή, ξεκινά η αυτοκαταστροφή, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά τις γιγαντιαίες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά όλοι μπορούν να κάνουν κάτι» και το Better Globe είναι ένας από αυτούς που διαχειρίζονται την επιχείρησή τους με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την καταστροφή των τροπικών μας δασών, να αντιμάχεται τις υπερπλήρεις μεγάλες πόλεις και να εξουδετερώνει τη μαζική έξοδο από την αφρικανική ήπειρο. Κατά γενικό κανόνα, το Better Globe είναι μια από τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν σε ένα κόσμο ειρήνης, όπου μπορούμε όλοι να ζήσουμε και όπου οι πόροι είναι επαρκείς για όλους.

Αυτό που το Better Globe επιτυγχάνει σε ένα μικρό βαθμό με τις δραστηριότητές του, εξηγείται με πολλούς τρόπους σε αυτή την ιστοσελίδα. Επιλέγω να ρίξω φως σε αυτό που ίσως δεν είναι τόσο προφανές σε όλους τους ανθρώπους. Αυτό που δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών του Better Globe και της αγοράς δέντρων, αλλά μάλλον των έμμεσων αποτελεσμάτων πολλών διαφορετικών πραγμάτων, όπου το Better Globe παίζει ρόλο. Ακόμη και εσείς θα έχετε σημαντικό αντίκτυπο, αν το επιλέξετε.

Το Better Globe δημιουργεί συγκεκριμένα και απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα με βραχυπρόθεσμο και εξαιρετικά έμμεσο αντίκτυπο σε έναν ελαφρώς μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Το να αφήσετε τα χρήματα να δουλέψουν για εσάς στο Better Globe, είναι μία από τις πιο οικονομικά αποδοτικές αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε σήμερα. Ακόμα κι αν το μοναδικό σας ενδιαφέρον είναι η ενέργεια που ονομάζουμε “χρήματα”, αυτός είναι ο τρόπος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, παρέχουμε δύο ακόμη παρουσιάσεις για το Better Globe. Το μέρος 1 με τον Johan Gustafsson και Το μέρος 3 με τον Jan Bolmeson. Σας ευχαριστούμε για τη δέσμευσή σας σε αυτό το σημαντικό και συναρπαστικό ζήτημα.


Ξεκινήστε να εξοικονομείτε σε δέντρα ή κρατήστε μια θέση σε ένα webinar

Αν θέλετε επίσης να πάρετε και εσείς μέρος, να κάνετε καλό, συμβάλλετε σε έναν καλύτερο κόσμο και να διαχειριστείτε τις αποταμιεύσεις σας με ηθικό, βιώσιμο και μακροπρόθεσμο τρόπο χρησιμοποιήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Παρακαλούμε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ στην ιστοσελίδα, εάν έχετε άλλες ερωτήσεις. Έχουμε μια σελίδα Συχνών ερωτήσεων με τις 50 πιο συχνές ερωτήσεις και φυσικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο support@betterglobe.com.

Απάντηση

Χωρίς σχόλια