Το 2013, το Ίδρυμα KenGen και το Better Globe Foresty ξεκίνησαν ένα σχέδιο δενδροφύτευσης για την καταπολέμηση της απερήμωσης στις ξηρές και ημιάνυδρες περιοχές της Κένυας, ειδικά στην περιοχή Seven Forks. Το σχέδιο σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τα σχολεία να πάρουν μέρος σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες, εκμεταλλευόμενα μικρά δάση και φυτείες δέντρων, μία δράση που φέρνει πολλά οφέλη στο περιβάλλον τους.

Στο άνυδρο και σκονισμένο περιβάλλον των περιοχών Kituis, Machakos και Embus, οι οποίες είναι γνωστές για το σκληρό και ξηρό κλίμα τους, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φυτεύουν ανθεκτικά δέντρα για να βελτιώσουν το περιβάλλον τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο «Πρόκληση Πράσινης Πρωτοβουλίας» (GIC) απευθύνεται στα σχολεία γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Seven Fork, το οποίο διοικείται από το KenGen (μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας της Κένυας). Στόχος είναι να αυξηθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και να ενισχυθεί η δέσμευση των σχολείων και των μαθητών να βελτιώσουν το περιβάλλον τους, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία και λέγοντας τη γνώμη τους.

Ο επικεφαλής του γυμνασίου του Kaewa μιλάει με τους πελάτες του Better Globe, οι οποίοι το επισκέφτηκαν το 2018, σχετικά με το πώς το σχολείο επωφελήθηκε από την προσχώρηση στην Πράσινη Πρωτοβουλία.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στη δενδροφύτευση, φυτεύουν δέντρα όπως το Senna siamea (muveshi), το Melia volkensii (mukau) και το Terminalia brownii (muuku), σε σχολικές αυλές των 0,5 στρεμμάτων. Το Senna siamea αναπτύσσεται γρήγορα και έχει σχεδόν άμεσα οφέλη, αφού υπάρχει η δυνατότητα να κοπούν οι βλαστοί (μια παραδοσιακή δασοκομική τεχνική που κάνει χρήση της δυνατότητας πολλών ειδών δέντρων να πετούν τους βλαστούς από τον κορμό ή τις ρίζες όταν κόβονται) ενώ το Melia volkenstii παρέχει εμπορικά πολύτιμη ξυλεία.

Μερικά από τα δέντρα που έχουν φυτευτεί.

Το πιλοτικό έργο, το οποίο ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, δούλεψε αρχικά με 81 σχολεία. Αυτά έχουν ήδη αποκτήσει τα μικρά δάση και τις φυτείες δέντρων που μετατρέπουν αργά το περιβάλλον των σχολείων. Τα παιδιά που συμμετείχαν είναι περήφανα για τα μικρές “Εδέμ” που δημιούργησαν στα σχολεία τους.

Μαθητές στο γυμνάσιο Kaewa χαιρετάνε τους Σουηδούς πελάτες, 2018.

Όταν το Bamburi Cement Ltd., μπήκε ως συνέταιρος στη Φάση ΙΙ, το GIC επέκτεινε την εμβέλειά του και μετατράπηκε σε δεκαετές σχέδιο, με τα πρώτα 120 σχολεία από τρεις περιοχές.

Ο κύριος στόχος της επέκτασης του έργου GIC είναι να καταστήσει ένα σύνολο 460 στρεμμάτων πιο πράσινο, με 324.300 δέντρα, σε έκταση 0.5 εκταρίων το καθένα, με καλλιέργεια δέντρων προς υλοτόμηση και εμπορική δασοκομία και να συγκεντρώσει 1.000 σχολεία από το Seven Forks και τις γύρω περιοχές.

Ο τελικός στόχος του έργου είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των μαθητών στην προστασία του περιβάλλοντος και ενδεχομένως να αυξήσει τη δασική κάλυψη της χώρας από το σημερινό 7% σε 10%, όπως συνιστά το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Τα δένδρα δεσμεύουν την υγρασία στο έδαφος, γεγονός που καθιστά δυνατή την καλλιέργεια άλλων φυτών.

Προς το παρόν, το έργο έχει φθάσει στη Φάση IV, όπου παίρνουν μέρος άλλα 100 σχολεία από τις περιοχές Kitui, Machakos και Embu. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 400 σχολεία συμμετέχουν τώρα στο έργο. Σε αυτή την τέταρτη φάση, επιπλέον 100 εκπαιδευτικοί και διευθυντές έχουν εκπαιδευτεί στον τρόπο χειρισμού και διαχείρισης των μικρών αγροκτημάτων στα σχολεία.

Επίσης, διοργανώνονται ετήσιες συνεδριάσεις δημιουργίας ικανοτήτων για όλα τα συμμετέχοντα σχολεία, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης ασκήσεις παρακολούθησης και ελέγχου.

Το έργο έχει σχεδιαστεί ως πρόκληση για τα σχολεία που συμμετέχουν, κυρίως λόγω του ξηρού κλίματος στις περιοχές όπου βρίσκονται. Όσοι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης δέντρων και εκείνοι που χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνικές για να επιβιώσουν τα δέντρα κερδίζουν βραβεία.

Τα κορυφαία σχολεία σε απόδοση λαμβάνουν υποτροφίες και υποστήριξη για την ανάπτυξη υποδομών υπό τη μορφή χρηματικών βραβείων, δεξαμενών νερού, συστημάτων βρόχινου νερού και συστημάτων συγκομιδής.

Με γνώμονα τους τελευταίους αναπτυξιακούς στόχους, το GIC θέλει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των μαθητών στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μόνιμη φροντίδα της δασικής φυτείας
· παρέχοντας ανανεώσιμες πηγές καύσιμου ξύλου, μειώνοντας έτσι τις περιβαλλοντολογικές συνέπειες στους δασικούς πόρους· διαφοροποιώντας τις εισοδηματικές πηγές για τα σχολεία που συμμετέχουν στην πώληση προϊόντων ξυλείας και άλλων προϊόντων · συμβάλλοντας στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέσω της μετατροπής του άνθρακα · ελέγχοντας τη διάβρωση του εδάφους αυξάνοντας τη διείσδυση στο έδαφος και μειώνοντας έτσι την απορροή.

Οι υπεύθυνοι για τη συνεργασία με την Πρόσκληση Πράσινης Πρωτοβουλίας στο σχολείο Kaewa.

Αναδημοσιεύτηκε με άδεια από το περιοδικό Miti #40, Οκτ-Δεκ 2018. Αρχικός συντάκτης: Apex Porter Novelli. Οι εικόνες προέρχονται από τους πελάτες του Better Globe που επισκέφτηκαν το καλοκαίρι του 2018 το σχολείο του Kaewa. Ενημερώθηκε με νέα στοιχεία από το Better Globe Forestry.


Save some of your money in trees and help reduce poverty

We invite you to make a difference in East Africa and contribute to a better world. Your trees will be managed in an ethical, sustainable, and long-term way. Click on the link to our shop and make a socially responsible purchase today. With us, it is profitable to help others.

Απάντηση

Χωρίς σχόλια